Fotoğrafçılığın Kısa Tarihi

Fotoğrafçılığın Kısa Tarihi

Fotoğrafçılığın kısa tarihi, fotoğrafçılık öğrenmek gibi fotoğrafçılık konusunda geniş bilgilerin yer aldığı yazımız sizlerle!

Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık, fotoğraf makinasını kullanarak görüntü kaydedilmesi olarak tanımlanabilir. Fotoğrafçılık, her ne kadar teknik bir iş olarak algılansa da aynı zamanda bir sanat türü olarak da tanımlanabilir.

Öyleyse şöyle bir tanımı yapmak daha doğru olacaktır: fotoğrafçılık, bir kişinin gördüklerini, fotoğraf makinasını ve fotoğraf tekniklerini kullanarak görsel bir sanata dönüştürmesidir.

Fotoğraf makinası da görüntünün oluşmasını sağlayan bir cihazdır. Fotoğrafçılar, kameralarını ve lenslerini kullanarak gerekli açıyı ve ışığı bulduktan sonra bu makinaları kullanarak görüntüleri kaydederler.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle, fotoğrafçılık kavramı da gelişmiş ve gelişmeye de devam etmektedir. Günümüzde kameralı cep telefonu kullanan herkes bir fotoğrafçı olmasa da bu kişiler de fotoğrafçılıkla ilgilenebilmektedir.

Fotoğrafçılığın Kısa Tarihi

Fotoğrafçılık tarihi, emekli bir subay olan Joseph Nicéphore Niépce tarafından başlatılmıştır. Dünyada bilinen ilk fotoğrafı Niépce, 1827 yılının bir yaz gününde çekmiştir. Çektiği fotoğrafta bir güvercin yuvasının görüntüsü yer almaktadır.

Niépce, çektiği bu fotoğrafa Heliograph adını vermiştir. Heliograph, güneş çizimi anlamına gelmektedir.

Niépce, bilinen ilk fotoğrafı çekmeden önce görüntü kaydetme üzerine çalışmalar yapmıştır. İlk olarak, 1813 yılında ışığa duyarlı bir levha üzerinde, kalıcı görüntüler elde etmeyi de başarmıştır. 1826 yılında ise görüntü kaydetme işini karanlık kutuya da uygulamıştır. 1827 yılında ise bilinen ilk fotoğraf olan Haliograph’ı kaydeden Niépce, fotoğraf çekme konusundaki amacına ulaşmıştır.

Fotoğrafçılık Türleri nelerdir?

Fotoğrafçılık türleri nelerdir?

Fotoğrafçılık Türleri

Siyah-Beyaz: Siyah-beyaz fotoğraflar(monokrom), fotoğrafa klasik bir görüm veren fotoğraflar olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde de siyah-beyaz türde fotoğraflar sıkça kullanılmaktadır.

Renkli Fotoğraf: 19. Yüzyılda icat edilmiş olan fotoğraf türüne renkli fotoğraf denilmektedir. İlk renkli fotoğraf 1861 yılında fizikçi James Clerk Maxwell tarafından kaydedilmişti.

Dijital fotoğrafçılık: Fotoğraf alanındaki ilerlemeler her yüzyılda farklılık göstermeye devam etmiştir. Fotoğraf tarihi açısından en büyük gelişimlerden biri de 20. Yüzyılda (1975) dijital fotoğraf makinasının bulunmasıyla başlamıştır. Steven Sasson adlı mühendis ve teknisyen arkadaşları ilk dijital fotoğraf makinasını icat etmişti.

Bu gelişmeyi, 1994 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Apple tarafından icat edilen renkli dijital fotoğraf makinası takip etmektedir.

Fotoğrafçılık Çeşitleri

Fotoğrafçılık çeşitleri, fotoğraf ile ilgilenen kişilerin ilgi alanlarına göre belirlediği bir tür olarak tanımlanabilmektedir. Hemen hemen her fotoğrafçının ilgilendiği bir fotoğrafçılık türü bulunmaktadır.

Bu türlerden örnek verebileceğimiz bazı fotoğrafçılık türleri şunlardır: doğa fotoğrafçılığı, sokak fotoğrafçılığı, belgesel fotoğrafçılığı, gezi fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı, mimari fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı…

Bu fotoğrafçılık çeşitlerine yalnızca hobi olarak değil, meslek olarak da bakmak gerekmektedir. Şüphesiz, iletişim sektöründe çalışan insanlar fotoğrafçılık pozisyonunda profesyonel olarak çalışmaktadır.

Fotoğrafçılık Öğrenmek

Fotoğrafçılık sanatı, fotoğraf konusunda belli bir bakış açısına sahip olan pek çok kişinin ilgilendiği bir sanat türüdür. Fotoğrafçılığa henüz başlamış olanlar nereden başlayacakları konusunda araştırmalar yaparak bu alanla ilgili eksikliklerini kapatmaya çalışmaktadır.

Temel fotoğrafçılık, eğitimler ve kurslarla öğrenildiği gibi kişinin kendi çalışmaları ve araştırılmalarıyla da öğrenilebilmektedir.

İçinde, fotoğraf konusunda ilgi ve merak olan her kimse, alanını da belirledikten sonra hangi yollarla öğrenebileceğini araştırarak ve bir adet fotoğraf makinası edinerek, bu sanat türüne bir başlangıç yapabilmektedir.

Nasıl Fotoğrafçi olunur?

Fotoğrafçılık Nasıl Öğrenilir?

Fotoğraf makinasını elde eden bir kimse, içindeki kullanma kılavuzunun yardımıyla makinayı tanımaya çalışmaktadır.

Eğer bu kılavuzlar öğrenmek için yeterince destek sağlamıyorsa, kişiler o halde videolu desteklerden yararlanarak, fotoğraf makinalarını daha yakından tanıyabilmektedir.

Fotoğraf makinasını tanıdıktan sonraki süreç ise bir fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gereken temel unsurları oluşturmaktadır. Bu temel unsurların başında doğru pozlama gelmektedir.

Fotoğrafçı, mevcut ışık koşullarına göre doğru pozlama ile ilgili araştırma ve uygulama yapmaktadır. Fotoğrafçının öğrenmesi gereken diğer temel bilgiler ise diyafram, enstantane ve ISO’dur.

Fotoğrafçılık günümüzde hem sanatsal bir tür hem de iletişim sektörü içerisinde yer alan bir pozisyondur.

Fotoğrafçı, gördüklerini, fotoğraf makinasının temel özelliklerinden faydalanarak ve kendince belli bir bakış açısı oluşturarak kaydedebilmektedir. Ayrıca her fotoğraf tarihi belge niteliği de taşıyan önemli bir unsurdur.

Fotoğrafçılığın Kısa Tarihi – Buket AÇIK 
Buket AÇIK 
Fotoğrafçı iş ilanları

 

Blog

Bir yanıt yazın