Teyit Hikayesi!

Teyit bilgi ekosistemi aktörlerinde eleştirel düşünme alışkanlığını ortak değer kılmayı amaçlayan bir doğrulama organizasyonu. Teyit’te bilgi ekosistemini geliştirme hedefiyle paydaşlarımızla işbirliği içinde doğrulama ve güçlendirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

Teyit’te 2016’dan beri internetteki şüpheli bilgileri inceliyor, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için eğitim faaliyetleri yürütüyoruz, farklı aktörleri bir araya getirerek yanlış bilgi sorununa yönelik sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz

IFCN İlkeler Kılavuzu İmzacısı
Bu arma, Teyit’in organizasyonel ve editoryal süreçlerinin Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (IFCN)‘nın prensipleriyle uyuştuğunu gösterir. Çalışmalarımızda tarafsız olduğumuzu, hakkaniyetli davrandığımızı, kaynaklarımızın, finansal yapımızın ve organizasyonumuzun şeffaf olduğunu, metodolojimizi herkese açık şekilde paylaştığımızı ve düzeltme politikasını yayınladığımızı ağın yönetimi kuruluna ve bağımsız değerlendiriciye ispat ederek İlkeler Kılavuzu’nun imzacısı olmaya ve bu armayı web sitemize yerleştirmeye hak kazandık.

Teyit’i Teyit yapan bu ilkeleri her şeyin önünde tutuyoruz, tüm faaliyetlerimizi bu ilkeler ışığında gerçekleştiriyoruz. İlkelere uyup uymadığımız düzenli olarak bağımsız değerlendirici tarafından denetleniyor.

Eğer bu ilkeleri ihlal ettiğimizi düşünüyorsanız aşağıdaki butonu kullanarak IFCN’in şikayet sayfasına ulaşabilirsiniz.

Nedir?
Factory, Teyit’in bilgi ve medya ekosisteminin sorunlarına çözüm geliştiren ekipleri desteklemek için Impact Hub İstanbul içerik partnerliğinde yürüttüğü bir topluluk ve kuluçka programı.

2019 yılında yanlış bilgi sorununa farklı çözümler bulabilmek için geliştirilen program, 2020 yılında bir kuluçka ve topluluk programına dönüştü. Artık Türkiye’de bilgi ve medya ekosisteminin sorunlarına yenilikçi model üretenler için bir destek mekanizması işlevi görüyor.

Factory, Teyit’in ortak değerlerde buluşmayı kolaylaştıran mekanizmalar kurmak ile bilgi ekosistemindeki aktörlerde ekosistem bilinci yaratmak hedeflerine karşılık geliyor.

Neden?
Bilgi ve medya ekosisteminde sürdürülebilir gelir modellerinin eksikliği, yenilikçi model ve çözüm üretenlerin destek mekanizmalarına erişememesi, ana akım medyaya olan güvenin erozyona uğraması ve bilgi düzensizliği gibi sebepler, sistem seviyesinde bir değişimi zorunlu kılıyor.

Factory, bilgi ve medya ekosisteminin bu sorunlarına çözüm üretecek sosyal fayda odaklı aktörlere yaşam alanı oluşturmayı hedefleyen bir aracı kuruluş olma görevini üstleniyor.

  • Yazar

    Teyit
    • Tam Zamanlı
    • 3 yıl önce gönderildi