Çocuklar Dijital Dünyadan Ne Kadar Etkileniyor?

Çocuklar Dijital Dünyadan Ne Kadar Etkileniyor?

Dijital dünya dünyanın çocuklar üzerinde olumlu etkilerinin yanında birçok olumsuz etkileri de vardır. Özelikle pandemi döneminde hepimiz ailemize dair sağlık kaygıları taşıyor, gerekli önlemleri almak istiyor ancak bu konuda başarılı olduğumuz pek söylenemez. Pandemiden önce çocuklarını Bilgisayar, tablet, akıllı telefonlarından ayırmak için büyük mücadele veren anne babalar, pandemi ile birlikte uzaktan eğitim işin içine girince çocukların dijital araçların başında geçen süre 10 saati geçmesi durumunda bile artık bu durumla başa çıkamamaktadırlar. Dijital dünya ile bu kadar çok vakit geçiren çocukların , spor ve diğer açık hava aktiviteleri oldukça azaldı. Bu durum pek çok anne ve babayı endişelendiriyor.

Dijital Dünyanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkilerine Karşı Anne ve Babalar Neler Yapmalı?

Dijital dünyanın çocuklar üzerinde yaptığı en büyük etki Ekran bağımlılığıdır. Ekran bağımlılığı genel olarak “televizyon , tablet, telefon gibi sürekli ekrana bakmayı gerektiren cihazlara uzun süre kullanma ve bu cihazların olmadığı durumlarda rahatsız olma.” halidir. Online oyunlar, sosyal medya gibi birçok mecra da ekran bağımlılığı yapan diğer etkenlerdir.

Çocukların bu djital bağımlılıktan korunması ve çocukların hayatlarında denge sağlanması için tüm ailenin katılabileceği kutu oyunları oynanmalıdır. Ebeveynler çocukları rahatlatacak farklı etkinlikler planlamak zorundalar.

Çocuklarda görülen ekran bağımlılığı için öncelikle ebeveynlerin davranışları incelenmelidir. Çocukların birinci derecede gördükleri rol modelleri aileleri olduğu için, anne babalar bu konuda hassas olmaları ve çocuklara örnek olacak şekilde davranmalıdır.

Peki Dijital Dünyada Çocuklarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlamalıyız?

Çocuklar Dijital Dünyadan Ne Kadar Etkileniyor?

Peki Dijital Dünyada Çocuklarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlamalıyız?

İnternetteki zararlı içerikler ve güvenli internet kullanımı anne ve babaların dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli konudur. “Peki çocuklarımızı zararlı içeriklerden nasıl korumalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?” sorununa çocukları da düşünerek çözüm bulmalıyız. Gerekirse bir uzmandan yardım almalıyız.

En önce anne veya babaların yapmaları gereken şey internet servis sağlayıcımızdan Güvenli internet ayarlarını” aile profili “ya da “Çocuk profili “şeklinde ayarlamasını sağlamalıyız. Çocukları en sevdiği içeriklerin başında oyunlar geliyor. Oyunlara Web sitelerinde ve uygulama mağazalarından ulaşmak mümkün.

Çocukları kendi haline bıraktığımızda, tüketmek istedikleri içeriği hiçbir filtreden geçirmeden kullanabiliyorlar. Ücretsiz servislerin (oyun, uygulama vb.) gelir kaynağı genellikle reklamlardır. Çocuklar, masum bir otomobil yarışı oyununda, bir reklama tıklayarak Zombi oyunlarına geçebiliyor; şiddet ve korku içeren reklam videolarıyla karşılaşabiliyorlar.

Bahis sitelerine veya müstehcen sitelere tek tıkla geçiş yapabiliyorlar; bu nedenle çocuklarımız için her zaman bir tehlike ile karşı karşıyayız.

Çocuklar Hangi Kriterlere Sahip Oyunları Oynamalı?

Çocuklar Hangi Kriterlere Sahip Oyunları Oynamalı?

Çocuklar Hangi Kriterlere Sahip Oyunları Oynamalı?

Çocuğumuzun oyun oynama ihtiyacını, sağlıklı bir şekilde karşılamak için ona aşağıdaki özelliklere uygun oyunlara yönlendirmeliyiz :

  • Reklam içermeyen
  • Şiddet ve korku öğeleri bulunmayan
  • Olumsuz davranışlara örnek teşkil etmeyen
  • Mümkünse lisanslı kullanılan
  • Kamusal alanda güven kazanmış
  • Bilinen (güvenilir) bir oyun stüdyosu tarafından yayınlanan

Yukarıdaki maddelere uygun ve benzeri özelliklere sahip oyunları , yaşına göre gün içinde belirli bir süre oynamasına izin vererek kontrol altında tutmanız gerekir.

Çocuklar için İçerik Kontrolü

Çocuklarımızı korumamız gereken bir diğer tehlikeli alan da sosyal medyadır. Özellikle YouTube adlı sosyal mecra çocuklar için faydalı birçok video yanında , zararlı videolar da içermektedir. Bunun için de “YouTube Premium” üyeliği ile uygun liste seçmek ya da oluşturmak olabilir. Özellikle çocuklarımızın yaşı küçük ise “YouTube Kids” seçmeliyiz. Aynı şekilde çocuklarımızın takip ettiği video kanallarını da gözden geçirmeliyiz.

Kısaca özetleyecek olursak pandemi döneminde çocuklarımızı yararlı içeriklere yönlendirerek onlara katkıda bulunabiliriz. Ancak eğitim saatleri dışındaki dijital araçların kullanımı , oyun süreleri sınırlandırılmalıdır. Oyun süreleri maksimum 45 dakika ya da bir saat olmalıdır.

“Çocuklar Dijital Dünyadan Ne Kadar Etkileniyor?”

Blog

Bir yanıt yazın