Genel Bakış!

Teyit Yazar Arıyor

Yazarlar Aranıyor

Yazar – Teyit

Uzaktan Yazar – Teyit

Yetenek ve nitelikler

  • Üniversitelerin iletişim, siyaset bilimi, sosyoloji, psikoloji gibi gazetecilik ve teyitçilik ile bağ kurmaya olanak veren bir bölümünden lisans ya da lisansüstü derecesi sahibi olmak,
  • Türkçe yazım ve dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve anlatım becerisi,
  • İngilizce okuma, yazma ve konuşmada akıcılık,
  • Gazetecilik ya da yayıncılık alanında en az üç yıl tecrübe sahibi olmak,
  • Dijital okuryazarlık, araştırmacı gazetecilik ve doğrulama araçları konusunda bilgili,
  • Çoğulcu, tarafsız ve birlikte çalışmanın hakim olduğu çalışma iklimine adapte olabilme becerisi; sosyal fayda ve kamu yararına yayıncılığın ilkelerini özümseyebilme,
  • Teyit’in bağımsızlık, şeffaflık ve tarafsızlık ilkelerine uyum (Not: Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı’nın İlkeler Kılavuzu gereği, Teyit çalışanları herhangi bir siyasi partinin taraftarlığı ve savunuculuğunu yapamaz, kampanyalarına katılamaz),
  • Dikkatli çalışma ve detaylara özen gösterme becerisi,
  • Sunum ve temsiliyet kabiliyeti,
  • Seyahat engeli bulunmaması,
  • Son teslim tarihlerine uyum.

İş tanımı 

Birincil görevler 

  • Gündemi takip ederek şüpheli bilgiler ile araştırma değeri taşıyan konuları bilgileri araştırmak taramak.
  • İçerik planlaması ve önceliklendirmesine göre metodoloji ve yayın ilkelerine uygun olarak farklı formatlarda içerik oluşturmak, yayın öncesi ve sonrası beklenen düzeltme ve eklemeleri yapmak.
  • Yayın akışına katkıda bulunacak fikirler geliştirmek.
  • Yayın stratejisi, dil, biçim ve anlatımın zenginleşmesiyle ilgili geribildirim zincirinin parçası olmak.
  • Doğrulama alanında teknik ve pratik önerilerin hazırlanmasına yardımcı olarak, kullanıcıların güçlendirilmesini sağlayacak içerikler üretmek.
  • Doğrulama araçları teknolojilerini izlemek, iş süreçlerine dahil etmeye çalışmak.
  • Teyit’in platformlar için verdiği üçüncü parti doğrulama hizmetinin sürdürülebilmesi için gerekli sorumlulukları yerine getirmek.
İkincil görevler 
  • Doğrulama alanının Türkiye’de gelişmesinin öncüsü olacak gerekli bilgi üretimine görev alanı dahilinde katkıda bulunmak.
  • Yabancı kaynaklarda yayınlanan ilgili yazıları takip etmek, çevrilmeleri için sürdürülen koordinasyona destek olmak.
  • Yarı zamanlı çalışanların bilgi birikiminin gelişmesine katkıda bulunmak, yayın takvimine uygun çalışmalarında kolaylaştırıcı rol üstlenmek.
  • Editörlerce belirlenen ve Teyit’in ve yazarın da gelişimine katkı sağlayacak eğitim programlarına dahil olmak.
  • Yurtiçi ve yurtdışında Teyit’in davet edildiği etkinliklerde sunulmak üzere içerikler tasarlamak.
  • Teyit’i temsilen katıldığı etkinliklerde eğitim veya konuşma yapmak, talep eden medya kuruluşlarına röportaj vermek.
  • Bilgi ekosisteminde yer alan partnerlerle Teyit’in ilişkilerinin gelişmesine katkı sunacak çalışmalar yapmak.
Müstakbel yazar nasıl bir ortamda çalışacak?

Doğrulama faaliyetiyle sosyal etki yaratma peşinde koşan bir sosyal girişim olan Teyit’te yazar, motive edici ve keyifli bir ortamda çalışacak. Hareketli ve yenilikçi bir ekibin parçası olacak yazar, pandemi sebebiyle tam zamanlı ve uzaktan çalışacak. Yazarımız, iki aylık deneme süresinin ardından, diğer tüm tam zamanlı çalışanların yararlandığı temel ve yan haklardan yararlanabilecek.

Başvuru

  • Bu pozisyon için neden uygun olduğunu anlatan bir motivasyon mektubu
  • Özgeçmiş
  • Önceki çalışmalarının linkleri

Adaylar aşağıda sıralanmış olan üç şüpheli bilgiden seçtikleri birine ilişkin hazırladıkları örnek analizi özgeçmiş ve motivasyon mektuplarıyla birlikte  kariyer@teyit.org adresine T102 koduyla gönderim yapmaları gerekmektedir.

1 – Çorapla uyumanın beyni öldürdüğü iddiası: https://tr.pinterest.com/pin/861665341185959172/

2 –  1986 yılında Challenger uzay aracında ölen insanların hepsinin 30 yıl sonra yaşadığının ortaya çıktığı iddiası: https://www.facebook.com/watch/?v=915346178853468

3 – Fotoğrafın Atatürk’ün çocukluğunu gösterdiği iddiası: https://tr.pinterest.com/pin/8655424268756224/?lp=true

Örnek analizler, yazarlarının izni olmadan kamuya açık bir şekilde asla paylaşılmaz.

Teyit’te içerik üretim süreçlerimizden işe alımlarımıza kadar her alanda çeşitliliğe önem veriyoruz. Din, dil, ırk, etnik köken ve toplumsal cinsiyette eşitlik ve çeşitliliği benimseyen Teyit’te cinsiyet eşitliğini iş kültürümüzün merkezinde yer alıyor. Bu anlayışın bir yansıması olarak bu ilanda kadın adaylara öncelik veriyoruz.

Adayların, T102 koduyla kariyer@teyit.org adresine gönderim yapmaları gerekmektedir.

Teyit Hikayesi!

Teyit bilgi ekosistemi aktörlerinde eleştirel düşünme alışkanlığını ortak değer kılmayı amaçlayan bir doğrulama organizasyonu. Teyit’te bilgi ekosistemini geliştirme hedefiyle paydaşlarımızla işbirliği içinde doğrulama ve güçlendirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

Teyit’te 2016’dan beri internetteki şüpheli bilgileri inceliyor, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için eğitim faaliyetleri yürütüyoruz, farklı aktörleri bir araya getirerek yanlış bilgi sorununa yönelik sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz

IFCN İlkeler Kılavuzu İmzacısı
Bu arma, Teyit’in organizasyonel ve editoryal süreçlerinin Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (IFCN)‘nın prensipleriyle uyuştuğunu gösterir. Çalışmalarımızda tarafsız olduğumuzu, hakkaniyetli davrandığımızı, kaynaklarımızın, finansal yapımızın ve organizasyonumuzun şeffaf olduğunu, metodolojimizi herkese açık şekilde paylaştığımızı ve düzeltme politikasını yayınladığımızı ağın yönetimi kuruluna ve bağımsız değerlendiriciye ispat ederek İlkeler Kılavuzu’nun imzacısı olmaya ve bu armayı web sitemize yerleştirmeye hak kazandık.

Teyit’i Teyit yapan bu ilkeleri her şeyin önünde tutuyoruz, tüm faaliyetlerimizi bu ilkeler ışığında gerçekleştiriyoruz. İlkelere uyup uymadığımız düzenli olarak bağımsız değerlendirici tarafından denetleniyor.

Eğer bu ilkeleri ihlal ettiğimizi düşünüyorsanız aşağıdaki butonu kullanarak IFCN’in şikayet sayfasına ulaşabilirsiniz.

Nedir?
Factory, Teyit’in bilgi ve medya ekosisteminin sorunlarına çözüm geliştiren ekipleri desteklemek için Impact Hub İstanbul içerik partnerliğinde yürüttüğü bir topluluk ve kuluçka programı.

2019 yılında yanlış bilgi sorununa farklı çözümler bulabilmek için geliştirilen program, 2020 yılında bir kuluçka ve topluluk programına dönüştü. Artık Türkiye’de bilgi ve medya ekosisteminin sorunlarına yenilikçi model üretenler için bir destek mekanizması işlevi görüyor.

Factory, Teyit’in ortak değerlerde buluşmayı kolaylaştıran mekanizmalar kurmak ile bilgi ekosistemindeki aktörlerde ekosistem bilinci yaratmak hedeflerine karşılık geliyor.

Neden?
Bilgi ve medya ekosisteminde sürdürülebilir gelir modellerinin eksikliği, yenilikçi model ve çözüm üretenlerin destek mekanizmalarına erişememesi, ana akım medyaya olan güvenin erozyona uğraması ve bilgi düzensizliği gibi sebepler, sistem seviyesinde bir değişimi zorunlu kılıyor.

Factory, bilgi ve medya ekosisteminin bu sorunlarına çözüm üretecek sosyal fayda odaklı aktörlere yaşam alanı oluşturmayı hedefleyen bir aracı kuruluş olma görevini üstleniyor.