
Maddiyat mı maneviyatı mı tercih ederseniz?
Maddiyat mı maneviyatı mı tercih ederseniz?
MADDİYAT MI MANEVİYATI MI TERCİH EDERSİNİZ?
Tüketim toplumu terimi, toplumların maddi üretimden ve hizmet üretiminden ziyade, malların ve boş zamanın tüketimi çerçevesin de kullanılan bir terimdir. Tüketim toplumunda ortaya çıkan eğilimler tartışmalı olsa da: Gittikçe artan zengin kitle, toplumsal sınıfın ölümü, bireycilik gibi birçok içinde kapitalizm ögesini barındırmaktadır.
Peki sosyalleşme adı altında yapılan AVM’lerin tüketim toplumunun içine girdiğini biliyor muydunuz?
AVM’ler gün geçtikçe her bölgede bile olmaya başladı. Hatta AVM kültürü adı altında aralarında sınıflanmaya bile başladılar.
Hangi markadan alışveriş yapmaktan da öte hangi alışveriş merkezinden aldığın senin kitle içindeki konumunu bile belirler oldu. Yani AVM’ler buldukları bölgelerin bir reklamı değeri haline geldi.‘… AVM 5 dk mesafe!’ ilanları ile değişen ev kiralarından bile bu durum anlaşılabilmekte.

Peki gün geçtikçe insanların aldığı para durumu buna yetişebilecek vazifeye geldi mi?
Hayır. İşte tam bu noktada tüketim toplumu devreye girdi. Genel bir örnek verirsek;
Ortalama maaş alan bir aile gün içinde bir çok reklama maruz kalıyor. Çalışırken duyumlarla, boş zamanlarında sosyal medya ya da televizyon aracılıyla aslında resmen aralıksız bir reklam bombardımanın içinde yaşıyor.
Zamanla bu reklamlar ihtiyaç etkisi yaratmaya başlıyor ve buna ikna oluyorlar. Bazı şeylere sahip olmak için daha fazla çalışır hale gelip almak istedikleri maddi şeyi hedef olarak belirliyorlar.
Peki bu sırada ne oluyor? Daha fazla çalıştıkları için aile yaşam ilişkilerinde zamandan kaynaklı olarak kopukluklar, sevgisiz hissedilme gibi durumlar gerçekleşiyor. Bunu neyle mi telafi ediyorlar?
Maddi bir hediye ile. Yani gittikçe aslında sevgi maddileşiyor ve maalesef bu bir döngü haline geliyor.
Reklam cılık sektörünün klasik bir algı yaratma stratejisi vardır. ‘Eski’ kavramı ile insanların belki daha az kullandığı ya da daha kötü olmamış eşya vb. atma isteklerine sebep olmak. Bu sayede çark çok daha rahat dönüyor.

Eski olmayan eski gidip, yeni gereksiz şeyler geliyor. Ve bunlar ‘imaj’ adı altında toplanmaya başlıyor. Belki evet şuan bu durumdan şehir hayatında olan insanlar kaçamaz. Fakat en azından yaptığı şeyin ya da etkisi altında olduğu durumun bilgisine varması onun kendi tüketim ihtiyacına göre alım yapması durumuna itebilir.
Şu hayatta ihtiyacı olmadığı kadar alım yapan ve ihtiyacı olsa bile alım yapamayan onca insan varken, zamanımızı emeğimizi ve maneviyatımızı parayla satmamalıyız.
Cansu Deniz Yumak / Sosyal Medya Uzmanı / Serbest Çalışan
Maddiyat mı maneviyatı mı tercih ederseniz?